неділю, 8 жовтня 2017 р.

Моаї - таємничі кам'яні статуї острова Пасха





Моаї - таємничі кам'яні статуї острова Пасха
Моаї
Моаї — найбільша загадка і "бренд" острова Пасхи. Всупереч поширеній думці, вони «дивляться» не в бік океану, а вглиб острова. Деякі моаї мають «шапки» з червоного каменю. Виготовлялися моаї в каменярнях в центрі острова. Яким чином вони перевозилися до узбережжя, невідомо. За легендою вони «йшли» самі. Останнім часом добровольці-ентузіасти знайшли кілька способів для транспортування кам'яних блоків. Але яким з них користувалися давні жителі (або якимось своїм), поки не визначено. Безліч недороблених бовванів знаходяться в каменярнях. При детальному вивченні острова складається враження, що робота над статуями була припинена раптово.
Усі моаї монолітні. Вага іноді досягає більш 20 тонн, а висота — понад 6 метрів. Була знайдена незакінчена скульптура заввишки близько 20 метрів і вагою в 270 тонн.


Де виготовлялися Моаї

Каменоломні розташовані в глибині острова, особливо на південних схилах вулкану Рано-Рараку. Велетенські кам'яні статуї виготовлялися зі спресованого вулканічного попелу. Роботи в каменоломні в підніжжі вулкана Рано-Рараку були зненацька перервані, і там залишилося 394 незакінчених моаї. Практично всі завершені моаї були переміщені з Рано-Рараку на церемоніальні платформи.


Розміщення статуй моаї на карті острова Пасхи
Розміщення статуй моаї на карті острова Пасхи

Припущення щодо спорудження та пересування Моаї

Поширена теорія, за якою моаї спорудили поселенці з островів Полінезії в XI столітті. Скульптури моаї могли представляти померлих предків або надавати надприродну силу живим лідерам, а також бути символами кланів.
У ХХ столітті виявили, що творцями моаї є вимираюче тубільне плем'я «довговухих», яке століттями зберігало секрет створення статуй у таємниці від основного населення острова — племені «коротковухих». На прохання норвезького дослідника Тура Хейєрдала, група з останніх живучих на острові «довговухих» відтворила всі етапи виготовлення статуй у каменярні (витісуючи їх кам'яними молотками), перемістили готову 12-тонну статую до місця встановлення (у положенні лежачи, волоком) і встановили на ноги за допомогою спеціального пристосування з каміння, що підкладалося під основу й трьох колод які використовувалися як важелі. Тубільці — учасники експерименту повідомили, що вже кілька поколінь ніхто не виготовляв і не встановлював статуй, але з раннього дитинства їх навчали старші і передавали у такий спосіб технологію видобування каміння і виготовлення статуй моаї. Одним із ключових питань був інструмент. Виявилося, що під час виготовлення статуй, одночасно йде виготовлення запасу кам'яних молотків. Статуя буквально виколюється ними з породи, частими ударами, при цьому кам'яні молотки руйнуються одночасно з породою й безупинно заміняються на нові.
острів Пасха на карті світу
острів Пасха на карті світу
У 2011 році американські вчені висунули теорію того, яким чином можна було переміщати Моаї без допомоги возів, підйомних кранів і тяглових тварин. Вчені відзначили, що твердження полінезійців про те, що кам'яні статуї самі «прийшли» на свої нинішні місця, не так вже й неймовірні. За їх припущеннями, завдяки масивному животу статуй, їх зміщеному центру тяжіння і округлій підставі, статуї могли «пересуватися» у вертикальному положенні, завдяки розгойдування їх з боку в бік, по так званій техніці «rock 'n' roll». National Geographic's Expeditions Council профінансувала експеримент, в ході якого група з 18 чоловік пересунула Моаї вагою 5 тонн і заввишки 3 метри за допомогою мотузок в вертикальному положенні шляхом поперемінного розгойдування Моаї

*(на основі даних вікіпедії)

Немає коментарів: